Eeuwenoude boerderij blootgelegd in Mijnsheerenland

Archeologen hebben in Mijnsheerenland het fundament van een enorme boerderij uit de middeleeuwen blootgelegd. De opgravingen in het Hoeksche Waardse dorp hebben ook geleid tot andere vondsten.

 

Archeologen hebben zich de afgelopen weken flink in het zweet gewerkt om de overblijfselen onder de aarde vandaan te krijgen. Binnenkort begint projectontwikkelaar Vorm daar met de bouw van nieuwe huizen. De sloop van een oude betonnen boerderij, die deels over de historische boerderij was gebouwd, maakte de weg vrij voor het onderzoek.

,,We wisten van een kadastrale kaart over de periode 1811-1832 dat er een voorganger was”, zegt senior archeoloog René van Wilgen van SOB Research. ,,En vroeger was het heel gebruikelijk om na de sloop de fundering te laten liggen, er een laag grond overheen te gooien en er overheen te bouwen. We hebben proefsleuven gegraven en kwamen na zeven meter bij de oude fundering. Daarna is direct opgeschakeld naar opgraving. De afgelopen weken hebben we er veel tijd in gestoken. We hebben een groot deel met handen en scheppen afgegraven om het zo goed mogelijk te behouden.”

De boerderij werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gesloopt, maar een deel ervan moet volgens Van Wilgen kort na de bedijking van de Hoeksche Waard in 1439 zijn gebouwd. Het gaat onder meer om een stukje kelder dat nu goed zichtbaar is. ,,Later is er een enorme schuur aan gebouwd”, zegt Van Wilgen op basis van de paalsporen die zijn gevonden.

In de sloot die naast de boerderij liep, zijn overblijfselen gevonden uit de middeleeuwen, waaronder grijsbakkend aardewerk en spaarzaam geglazuurd rood aardewerk. ,,Dat komt uit de 14de eeuw”, vertelt Van Wilgen. Een van de meest bijzondere vondsten is een muntje uit Sevilla uit de tijd van Enrique III (1390-1406), die koning was van Castilië, in het huidige Spanje. ,,Dan vraag je je af wat dat muntje hier doet, maar dat weten wij ook niet”, zegt Van Wilgen. ,,Ook hebben we een mes gevonden dat redelijk compleet is.”

Alle opgravingen worden vastgelegd en er worden monsters van de muren genomen. Ze gaan naar het provinciaal depot.

Als dat achter de rug is, wordt het terrein afgegraven. Er komen twee vrije kavels en een rijtje van tien nieuwe woningen.

Geplaatst in Nieuws.