Persbericht Windmolens op land zijn melkkoe energiebedrijven

Windmolens op land zijn melkkoe energiebedrijven

De burger betaalt via de energierekening méér voor de bouw van windmolens op land dan dat ze  kosten. De energiebedrijven profiteren van deze goudmijn. Dat is de uitkomst van het onderzoek “Lastenverdeling Windenergie op land” van NederWind.

Lastenverdeling energietransitie

De verdeling van de lasten van de energietransitie tussen burgers en bedrijven staat de laatste tijd in de belangstelling. Bij windmolens op land is er geen verdeling. De burger betaalt álle kosten en daar bovenop nog een toegift, die de energiebedrijven als overwinst incasseren. In tegenstelling tot windenergie op zee, waar meer concurrentie is, zijn windmolens op land een melkkoe voor de energiebedrijven. “Hun lobby om windenergie op land niet te verruilen voor de inmiddels goedkopere windenergie op zee is dan ook sterk”, zegt Kees Pieters van NederWind.

Resultaten onderzoek

Energiebedrijven ontvangen 43 procent méér subsidie dan wat nodig is om een rendabele investering te kunnen doen in windenergie. Van de totale 143 procent betalen de burgers 112 procent en andere bedrijven 31 procent.

 

Rapport “Lastenverdeling Wind op land”:

http://nederwind.nl/wp-content/uploads/2018/06/Lastenverdeling-Windenergie-op-land.pdf

Geplaatst in Nieuws.